Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Μπήκαμε λοιπόν πλησίστιοι στην τελική ευθεία μιας μεγάλης εκσυγχρονιστικής διοικητικής ρύθμισης και το όνομα αυτής Καλλικράτης. Για όποιον παρακολουθεί πολιτικά τα αυτοδιοικητικά ζητήματα, η τομή είναι σημαντική και ως τέτοια αξιολογείται με θετικές και αρνητικές πτυχές. Όπως όλες οι μεγάλες αποφάσεις τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να είναι χρήσιμα και καθοριστικά για το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης, την οποία ουσιαστικά αναμορφώνει σε βάθος, έως καταστροφικά αν επιχειρηθεί πολιτική, μικροκομματική εκμετάλλευση και παραπλανητική εφαρμογή.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να διατυπώνει πλήθος παρατηρήσεων αρχών.

Στην περίπτωση της εφαρμογής στην Ανατολική ακτή, από τα όρια με την Ραφήνα έως τον Ωρωπό, είναι φανερό ότι με σοβαρή συνολική χωροταξική μελέτη και σχεδιασμό μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη από Τουριστική έως μικρών βιοτεχνικών μονάδων παραγωγής και εκμετάλλευσης γεωργικών προϊόντων (τυποποίηση, οικολογικές καλλιέργειες, διάθεση) από τον πρωτογενή έως τον τριτογενή τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών.

Εφαρμογή στην Ανατολική Ακτή της Αττικής.

Καταργούνται λοιπόν οι Δήμοι Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, και οι Κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα και στη θέση τους ιδρύεται ο Δήμος Μαραθώνα με έδρα τον Μαραθώνα. Προσωπικά πιστεύω ότι η επιλογή είναι επιτυχημένη αφού εξασφαλίζει πολλά αντικειμενικά πλεονεκτήματα. Εν τούτοις, όπως σε κάθε πολιτική επιλογή, πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή λαϊκή αποδοχή ή απόρριψη γι αυτό και όλοι οι πολίτες με πρώτους υπεύθυνους τους «πολιτευόμενους» δηλαδή αυτούς που διεκδικούν δημόσια θέση και να καταθέσουν την υπεύθυνη επώνυμη θέση τους, αφού εν προκειμένω « η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός».

Αντικειμενικά χαρακτηριστικά.

Ο νέος Δήμος Μαραθώνα θα έχει 30.000 κατοίκους (πίνακας) και συνολική έκταση 223.000 στρέμματα. Ενδεικτικά αντιστοιχούν 7,4 στρέμματα σε κάθε κάτοικο, μια μοναδική αναλογία αφού σαυτή περιλαμβάνεται αστικός, γεωργικός και δασικός χώρος και ακτή μήκους σχεδόν 50 χιλιομέτρων με σπουδαίες παραλίες για όλα τα γούστα, μερικές μοναδικές.

Επιφυλάξεις

Σε πρώτη ανάγνωση και με προφανή την κατ αρχή θετική στάση απέναντι στη δομή του (κυοφορούμενου, Νέου) Δήμου Μαραθώνα, με το Ιστορικό όνομα,( νομίζω ότι τυγχάνει της μέγιστης δυνατής αποδοχής).Εν τούτοις θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνες και επισφαλείς, κατάλληλες πάντως για σοβαρή συζήτηση και επιχειρηματολογία τις δύο παρατηρήσεις, α. επιφύλαξη της επιλογής ως έδρας του Νέου Νομού την πόλη του Μαραθώνα,(κατ αρχή λόγοι πληθυσμιακοί, χωροταξικοί ,υποδομών, κατανομής δραστηριοτήτων κλπ προωθούν ως έδρα την Νέα Μάκρη) αφού είναι αυτονόητο ότι ο Μαραθώνα ς πρέπει να κυριαρχήσει προγραμματικά στους τομείς των Αθλητικών, Πολιτιστικών, αλλά και παραγωγικών δραστηριοτήτων πχ ανάπτυξη υπερτοπικής αγοράς πρότυπων αγροτικών προϊόντων ή συναφών εκθεσιακών χώρων κλπ. Η απόδοση ευθυνών για την άφεση σαυτή την επιλογή δηλαδή του καθορισμού της έδρας του Νέου Δήμου ,εξετάζεται και πρέπει να αποδοθεί.

β. Η άρνηση μιας μεγάλης ομάδας πολιτών του Βαρνάβα να συνενωθεί η Κοινότητά τους με τον δημιουργούμενο «Νέο»Δήμο Μαραθώνα είναι ενδιαφέρουσα για σοβαρή, με επιχειρήματα, συζήτηση.

Χωροταξικά και Πληθυσμιακά στοιχεία σχετικά με την πρόταση σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης που κατατέθηκε στη Βουλή

Α/Α

ΔΗΜΟΣ ή

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Έκταση

(σε στρέμ.)

κάτοικοι

1

Μαραθώνα

97062

12979

2

Νέας Μάκρης

36662

13009

3

Γραμματικού

51674

1486

4

Βαρνάβα

37349

2500

Σύνολο

222747

29974

*Πηγή:Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, (www.atticaeast.gr) σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001. (Η επόμενη απογραφή πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί το 2011)

ΚΩΝ/ΝΟΣ Π. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

ΦΥΣΙΚΟΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ MSc-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ Α΄

τ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Ι.

e-mail:konkoulouris@yahoo.gr